Előny: Szlovákia ingatlanpiaca

Az ingatlanárak függnek attól, hogy melyik szlovákiai térségben szeretne élni, illetve hol vásárolna ingatlant. Természetesen, a legdrágább ingatlanok Szlovákia fővárosában – Pozsonyban (Bratislava) – találhatók, a városközpontban, a Pozsonyi vár vagy a Dévényi vár alatt. A jelen szlovákiai ingatlanpiac helyzete kedvező, az ingatlanok ára a múltbeli árnövekvéshez viszonyítva csökkent. Sok szlovák vásárol lakást, még ha 20–30 éves futamidejű jelzáloghitelre is, mert szívesebben élnek a sajátjukban, mint albérletben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Előny: Vásárlás Szlovákiában

Ha ön Pozsonyba, Besztercebányára (Banská Bystrica) vagy a kelet-szlovákiai Kassára (Košice) érkezik, nem a városon kívül, hanem a városközpontban talál bevásárló központokat. Busszal könnyen megközelíthetők. A szlovák bevásárló központok több lehetőséget is kínálnak – vásárlás, szórakozás (mozi), jó éttermek és kávézók, ugyanakkor a személyes ügyek munka után is elintézhetők, a bankban vagy a postán. Télen némelyikben korcsolyázni is lehet. Valamennyi pozsonyi lakókörzetnek van saját bevásárlóközpontja. Sokan dolgoznak későig, ezért az élelmiszerboltok az esti órákban és vasárnaponként is nyitva tartanak, ugyanúgy, mint a bevásárlóközpontok. Kétféle ember van: aki minden idejét a bevásárlóközpontokban és a kávézókban tölti, és aki pénteken, munka után azonnal elhagyja a fővárost. Ön a hétvégét a bevásárlóközpontban vagy a természetben töltené?

unnamed

 

Előny: Mi mindent lehet csinálni Szlovákiában? Milyenek a szlovákok? 

Sok különböző dolgot csinálhat Szlovákiában. Attól függ, hogy mit szeretne csinálni, és attól is függ, hogy mit szeretne látni. Lazíthat gyógyfürdőben, vagy túrázhat a szlovák hegyekben, vagy szeretne eredeti szlovák helyeket meglátogatni és eredeti szlovák ételeket kóstolni? Szeretne megtanulni szlovákul?

Próbáljon ki egy kicsit mindenből. Szlovákiában gyönyörű várak vannak, amelyek fontos szerepet játszottak az Osztrák-Magyar (Habsburg) Monarchia idején. A gyönyörű természet lehetőséget nyújt a gyalogos túrázásra, friss levegőre, sok barlangot rejt és több olyan kempingközpont várja azokat, akik igazán szeretik a természetet. Szlovákiának nincs tengere, de van sok tava. Nyáron az úszás a tavakban nagyon népszerű.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azok számára, akik a pihenést részesítik előnyben, Szlovákiában számos fürdőváros kínál pihenési lehetőséget. Jól ismert a Pöstyéni (Piešťany), Trencsénteplici (Trenčianske Teplice), Bártfai (Bradejov) fürdő és még sok más is. Mindegyik fürdő más egészségügyi problémára specializálódott. Szlovákiában sok a gyógyforrás, és sok UNESCO által nyilvántartott történelmi emlékkel is (Bártfa /Bardejov/ Kelet-Szlovákiában, Vlkolínec Észak-Szlovákiában …) dicsekedhet. Szlovákiában szívesen látják a külföldieket!

Munkahely és vállalkozás Szlovákiában

Előny: Érdekes lehet Szlovákiában vállalkozni

Szlovákia új üzleti tevékenységek számára nagyon nyitott, és új jogszabályokat is készít, amelyek az új beruházók számára adókedvezményeket biztosíthatnak. Az üzleti terv típusa fontos. A szlovák emberek szeretik a piaci újdonságokat, ezért ha vannak jó ötletei és van olyan üzleti szándéka, amely Szlovákia számára érdekes lehet, akkor az ön vállalkozása gyorsan bővülhet. Ha Szlovákiában kezdene megélni, gyorsan megfigyelheti, mi iránt érdeklődik a szlovák piac – milyen típusú szolgáltatásra vagy termékre van igény. A legjobb vállalkozási lehetőségek a fővárosban Pozsonyban (Bratislava), Kassán (Košice), és Zsolnán (Žilina) találhatók, vagy más nagyobb városokban, ahol sok a turista és a vállalkozó. Az utóbbi időben növekszik Szlovákiában az egészségügyi turizmus, a természet mellett orvosokat is felkeresnek.

wpid-Featured_Picture39(2)

 

Hátrány: Idegenforgalmi és vendéglátóipari szolgáltatások

A vendéglátóipari szolgáltatások – bárok, éttermek, hotelek minősége javításra szorul. Szlovákiának még sokat kell tanulnia a vásárlókkal való kapcsolattartásról. Sokszor megtörténik, hogy olyasmit is kiszámláznak, ami külföldön általában ingyenes, és amely szolgáltatásoknak hozzáadott értéket vagy bónuszt kellene jelenteni.

A megélhetési költségek Szlovákiában

A megélhetési költségek Szlovákiában méltányosak, a külföldi látogatók számára pedig ráadásul alacsonynak számítanak. Pozsonyban az árak magasabbak, mint Szlovákia más részeiben, mert a lakosainak nagyobb a vásárlóereje, mint Szlovákia más területein.

 

Szlovákia előnyei és hátránya

Szeretnénk Önnek felkínálni szolgáltatásainkat.

Lépjen velünk kapcsolatba

Kapcsolódó hozzászólások:

Show Buttons
Hide Buttons